Állatvédelem - Animal protecting

"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél…" (Antoine de Saint-Exupéry)

Az állatvédelem társadalmilag elvárt, hasznos tevékenység, amelynek lényegét Magyarországon az 1998-as állatvédelmi törvény így foglalja össze:
"Az állatok érezni, szenvedni és örülni képes élőlények, tiszteletben tartásuk, jó közérzetük biztosítása minden ember erkölcsi kötelessége!"


Ebtartásról - Alkotmány Bírói határozat


A felelős állattartás alapszabályai:

Felelőség: Az állataink jólétéről gondoskodjunk, tartalmas és boldog életet biztosítsunk számára. Az állatokkal ne okozzon kellemetlenséget sem embertársainknak, sem más állatoknak.

Szeretet: Csak a szeretetben nevelt, tartott állatok élhetnek boldog életet.

Táplálás: Az állatainknak táplálékra van szüksége az életben maradáshoz, energiára a mozgáshoz. Fontos számukra a megfelelő mennyiségű, és minőségű élelem biztosítása és az ivóvíz!

Mozgásigény: Minden állatnak egyéni, rá jellemző mozgásigénye van. Ezt a felelős állattartónak ki kell elégíteni. Fontos minden nap az állat sétáltatása, futtatása és játék a gazdival.

Egészség: Az állataink egészsége érdekében legfontosabb dolgunk a megelőzés. Rendszeres védőoltások, féregtelenítések sokat segítenek a betegségek elkerülésében. A beteg állatot minél hamarabb állatorvoshoz kell vinni. A betegség korai szakaszában hamarabb, könnyebben gyógyíthatók kedvenceink.

Utódok: Állataink utódjáról is felelősségteljesen kell gondoskodnunk. Ügyeljünk a táplálásukra, nevelésükre, gondoskodjunk hogy jól szocializálódjanak, egészségesen fejlődjenek.

Környezet: Állatokat mindig a lehetőségeinkhez mérten tartsunk. Olyan körülmények között, ahol az ember és az állat is jól érezheti magát.

“Ha csontot löksz a kutyának, még nem vagy jótékony.
Akkor vagy jótékony, ha megosztod a csontot a kutyával, pedig magad is éppoly éhes vagy, mint a kutya.”

(Jack London)